Чого чекати від Постанови КМУ 689?

Постанова № 689, прийнята Кабміном 13 вересня 2017 року, має істотно спростити життя переселенців. Чого насправді варто чекати ВПО?
Юристом проекту “Лінія життя з вірою себе” 22 вересня  було проведено юридичний лікбез з цієї теми для клієнтів проекту. Юрист зазначив, що після вступу 16 вересня Постанови, яке стосується соціальних виплат переселенцям, очікується, що одержувачів адресної допомоги стане більше, збільшиться сума виплат, а пенсії не будуть прив’язані до банкоматів Ощадбанку.

Зміни торкнулися контролю за проведенням виплат ВПЛ, а також розширення кола одержувачів щомісячної адресної допомоги та збільшення суми допомоги. Крім того, переселенцям дозволили отримувати пенсії та соціальні виплати в банкоматах будь-яких банків, а пенсіонерам-інвалідам виплати зможе приносити листоноша.

Переселенцям на рахунках дозволили зберігати більше грошей, без втрати адресної допомоги

Раніше адресна допомога переселенцям не призначалась в тому випадку, якщо хто-небудь з членів сім’ї мав на банківському рахунку суму, яка перевищувала 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних громадян.

Згідно з новим Постанови, розмір депозиту збільшився з 10-кратного до 25-кратного розміру прожиткового мінімуму. Якщо раніше депозит не повинен був перевищувати 16 тисяч гривень, то тепер сума збільшена до 44 500 гривень.

Для переселенців з інвалідністю збільшений розмір допомоги

Виплати адресної допомоги для покриття витрат на проживання розраховуються в співвідношенні з розміром прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Збільшення прожиткового мінімуму, відповідно спричинило за собою і збільшення допомоги.

Зі збільшенням суми адресної допомоги на одну людину став більше і загальний розмір адресної допомоги, на яку може претендувати вся сім’я. Якщо раніше сім’я, в складі якої є особа з інвалідністю, могла отримувати максимум 2400 гривень, то тепер сума збільшилася до 3400.

Серед нововведень для ВПЛ і те, що тепер соціальні виплати переселенці з інвалідністю першої групи, а також особи, які не здатні до самообслуговування, тепер можуть отримувати через Укрпошту з доставкою додому за фактичним місцем проживання.

Зміни в послугах і процедурах Ощадбанку

Виплата пенсії та всіх видів соціальної допомоги і компенсацій, як і раніше проводиться через рахунки Ощадбанку, але тепер у переселенців з’явилася можливістю отримання готівкових коштів і проведення безготівкових операцій через будь-який інший банк на території, підконтрольній Україні.

Введена обов’язкова ідентифікація в Ощадбанку для всіх переселенців, які отримують соціальні виплати. Раніше цю процедуру з числа ВПЛ проходили тільки пенсіонери.

Така ідентифікація проводиться перші два рази – кожні 6 місяців, згодом – кожні 12 місяців.

Для цього потрібно прийти в будь-яке відділення Ощадбанку з паспортом, довідкою внутрішньо переміщеного особи і банківською карткою. У відділенні необхідно буде з використанням карти і терміналу ввести ПІН-код і здійснити будь-яку дію з власним рахунком (зняти готівку кошти, оплатити житлово-комунальні послуги, перевірити баланс і т. Д.).

Якщо переселенець не пройде ідентифікацію, то виплати припиняться вже на наступний день. Відновлення видаткових операцій проводиться Ощадбанком з дати, наступної за днем ​​проведення фізичної ідентифікації клієнта.

Захід відбувся в ході реалізації проекту “Лінія життя з вірою в себе” за фінансової підтримки БО “ВСЕУКРАЇНСЬКА МЕРЕЖА ЛЖВ” в рамках проекту “Зміцнення спроможності НУО у сфері інтеграції, реабілітації, підтримки та надання послуг внутрішньо переміщеним особам” за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *